Machiel van Zanten

tekst & redactie

Politicoloog Maurits Meijers wint KNAW-prijs

Hij komt uit Nijmegen, maar maakte eerst tal van omzwervingen voor hij in 2016 universitair docent politicologie werd aan de Radboud Universiteit. Dit najaar kreeg Maurits Meijers (32) een Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. “Het is voor mij de bevestiging dat ik de juiste keuzes maak.”

“Een loopbaan is niet altijd een rechte lijn”, lacht Meijers, nadat hij zojuist over zijn carrière tot nu toe heeft verteld. Na de middelbare school studeerde hij Japanse taal en cultuur in Leiden. “Daar merkte ik al dat vooral de politieke vakken me boeiden.” Vervolgens deed hij Europese studies, eerst in Leuven, later aan de London School of Economics and Political Science. “In Londen kreeg ik de smaak van het onderzoek te pakken. Daarna kreeg ik een PhD-plaats aan de Hertie School in Berlijn, waar ik een politicologisch proefschrift heb geschreven: over de invloed van eurosceptische partijen op mainstream politieke partijen.”

Veel potentie

In 2016 kwam Meijers terug naar Nijmegen. “Vooral vanwege de inhoud. Ik wil graag helpen om de Nijmeegse politicologie nog beter op de kaart te zetten. De vakgroep heeft veel potentie en mijn collega’s werken op een enorm hoog wetenschappelijk niveau. We hebben een hechte groep mensen die elkaar niet beconcurreren, maar zoveel mogelijk samenwerken. Zo stuwen we elkaar verder omhoog.”

In zijn onderzoek kijkt Meijers vooral naar de politieke representatie in de Europese Unie, zowel op nationaal als op Europees niveau. “Ik onderzoek hoe politieke partijen die representatie vormgeven en wat kiezers ermee doen. Daarnaast kijk ik met verschillende collega’s welke gevolgen de coronacrisis heeft voor de solidariteit in de EU. Ook doe ik onderzoek naar veranderende beleidsposities van politieke partijen in verschillende Europese landen: hoe reageren kiezers als ‘hun’ partij van standpunt verandert?”

Originele ideeën

Meijers was dit najaar een van de twaalf jonge wetenschappers die een Early Career Award kregen. Die prijs – 15.000 euro en een kunstwerk – reikt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) uit aan onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende en originele ideeën hebben. De KNAW ziet in Meijers een ‘pleitbezorger van internationale onderzoeksamenwerking en wetenschappelijke dialoog’ en roemt het feit dat hij zich mengt in het publieke debat met opiniestukken en mediaoptredens.

Meijers is blij met de onderscheiding. “Ik heb vorig jaar een Veni-beurs gekregen voor het onderzoek naar veranderende beleidsposities. Bij zo’n Veni gaat het echt om het project, terwijl bij de Early Career Award ik als persoon meer centraal sta. Dat is wel bijzonder. Ik werk inderdaad veel samen met wetenschappers uit de hele wereld en zoek graag nieuwe vakgebieden op. Daarnaast vind ik het mijn plicht als wetenschapper om onderzoeksresultaten te vertalen naar de samenleving. Ik schrijf bijvoorbeeld regelmatig blogs op nationale en internationale websites.”

Juiste keuzes

Meijers is om nog een andere reden blij met de prijs. “In de wetenschap bestaat een cultuur dat je altijd aan het werk moet zijn en nooit klaar bent. Maar ik heb een partner en twee kinderen. Ik probeer niet meer dan veertig uur per week te werken en de avonden en weekenden vrij te houden voor mijn gezin. Deze prijs is voor mij de bevestiging dat ik de juiste keuzes maak. Het laat zien dat je ook met een normale werkweek op hoog niveau in de wetenschap kunt werken.”

Verschenen op de website van de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, november 2020